Què és l’adicció?

La definició general d’addicció seria la següent: és un tipus de malaltia crònica del cervell que es caracteritza per una cerca constant d’alivi i de recompenses a través d’una substància o altres conductes. 

En el cas de ser addictes al mòbil o a les pantalles prové de fer un mal ús de la tecnologia i/o un ús abusiu d’aquests dispositius. Amb això el que busca el nostre cervell és entreteniment. Cada cop que estem amb el mòbil el cervell percep això com una sensació de benestar i aleshores crea dopamina, la hormona del plaer, que inconscientment fa que no puguem deixar de mirar la pantalla del nostre dispositiu. Els científics comparen aquest fet amb l’addicció als casinos, ja que els nens veuen el mateix que els adults quan estan en aquest tipus de llocs: llum, colors, premis i tot a un ritme molt ràpid. 

Hi han diferents tipus d’addiccions: al mòbil, als videojocs, a les xarxes socials en concret, o trastorns associats directament a l’ús d’internet. Actualment hem arribat a un punt tan alt que s’ha creat un nom relacionat a l’addicció amb els mòbils què és la més comuna, la nomofòbia: és la por irracional a romandre un interval de temps sense el telèfon mòbil. Per això s’ha establert una edat recomanada per comprar el primer mòbil al teu fill, es recomana fer-ho dels 12 anys cap a endavant, encara que molts pares ho fan a partir dels 9 anys. A més avui en dia els nens comencen molt d’hora a jugar a videojocs quan haurien de passar més temps amb els seus amics.

Imatge

Resultado de imagen de dispositivos electronicosResultado de imagen de dispositivos electronicos

 

POSSIBLES MOTIUS D’ADDICCIÓ:

Estudis apunten que una de les raons pot ser deguda a que sempre estem pendents de si ens arriba algun missatge o notificació. En ocasions això no ens fa desconnectar, fins i tot quan estem de vacances, ja que aquest fet ens fa agafar una rutina i quan s’arriba a un tal punt ja no ens podem desfer d’aquesta rutina. Això només no passa amb les aplicacions de missatgeria instantània, sinó amb totes les aplicacions que tinguem descarregades al mòbil, incluint el jocs que tinguem descarregats.

 

COM RECONÈIXER SI SÓC ADDICTE O NO?

Si creus que ets addicte a les pantalles ho pots comprovar mirant si pateixes algun signe dels que es proposen a continuació:

 • Ansietat si no tens a prop el mòbil.
 • Posar-te molt nerviós si el mòbil, la tablet o el dispositiu que estiguis utilitzant se’t queda sense bateria.
 • Entrar en pànic si no pots revisar el mòbil en un moment determinat.
 • Alteracions en les hores de menjar i en les hores de son.
 • Deixar de banda les teves relacions amb amics i familiars.
 • Dolor de cap i mal d’ulls
 • Entrar molt a les xarxes socials per comprovar les notificacions. Alterar-te i estressar-te si ningú puja nous continguts.
 • Revisar-lo constantment.
 • Si el primer que fas quan t’aixeques és revisar els teus dispositius i si fas el mateix abans d’anar-te’n a dormir.
 • Desesperar-te si et quedes sense cobertura o sense connexió via wifi.

 

Si pateixes 5 o més d’aquests símptomes es podria considerar que ets un addicte. En aquest cas s’haurien d’aplicar les mesures indicades que es podran trobar a l’apartat d’“hàbits saludables”. En cap moment es recomana deixar d’utilitzar aquestes tecnologies, sino fer-ne un ús equilibrat i anar descansant de tant en tant ja que en ocasions també ens aporten coses positives.

 

CONSEQÜÈNCIES

 • Una de les conseqüències podria ser augmentar els nivells d‘estrès ja que la nostra ment està tota l’estona pendent de si ens arriben notificacions, a més fa que estiguem sempre actius i no ens ajuda a desconnectar per exemple de la feina. Aquest increment de l’activitat cerebral fa que succeeixi això. 
 • L‘insomni és una de les que més es pateixen, sobretot en la majoria d’adolescents. Això es deu a que la llum blava de les pantalles al entrar en contacte amb els ulls és altament energètica i pot ser perjudicial produint fatiga visual, sensació de formigueig i migranya. En l’apartat de malalties s’explicarà amb una mica més de profunditat com afecta aquesta llum blava sobre els nostres ulls.
 • Ansietat i depressió: moltes persones es passen moltes hores davant de les pantalles i en el cas de ser el mòbil, molta gent espera que els seus amics els contestin als missatges i si no els contesten es desesperen provocant aquests símptomes.
 • Agressivitat: quan a una persona li traiem el dispositiu que està utilitzant es pot tornar agressiva de cop. Segons un estudi, la majoria d’adolescents no deixa que ningú toqui els seus dispositius.
 • No realitzar activitats saludables: ja que la persona està constantment connectada als dispositius i no te temps de fer altres activitats. 
 • Dificultat per relacionar-se amb altres persones: la persona només es comunica amb la tecnologia ja que ho té tot al seu abast. Té problemes amb les relacions “cara a cara” ja que s’aïlla del món social.

 


Deixa un comentari