Malalties més comunes provocades per l’ús digital

  • Desordres en el son i problemes mentals: l’Institut Politècnic Rensselaer afirma que l’ús de les pantalles fins a dues hores abans d’anar a dormir pot causar insomni i desordres de la son. La llum “blava” i brillant redueix el 22% els nivells de melatonina, que és la hormona que regula el son. Per altra banda la melatonina és produïda per la glàndula pineal és molt sensible a la variació de llum i aquest fet pot influir-hi.

  • Tumors cerebrals: un estudi de la OMS conclou que les ones electromagnètiques en sí no influeixen en això, però, si que hi han persones que presenten símptomes de trastorns en el sistema nerviós com augment del ritme cardíac o la pressió arterial. Asseguren que requereixen més estudis per arribar a una conclusió definitiva.
  • Sobrepès: s’afirma que després de l’arribada de les noves tecnologies a les nostres vides l’augment de pes de les persones i en especial els adolescents s’ha incrementat a causa del sedentarisme. La manca d’activitat física, al seu torn, esta associada al temps que passem davant de la televisió o l’ordinador: un mínim de tres hores diàries. Aquest temps s’anirà incrementant a mida que passi el temps.
  • Addicció comportamental: La psiquiatra Delia Hernández, especialista en addiccions, va explicar que l’ús dels aparells electrònics pot alterar el sistema de recompensa i generar una sensació de satisfacció i alegria. No obstant això, quan la persona no els usa pot experimentar una sensació de buit. D’aquesta manera gairebé que la persona va generant cert tipus d’addicció als mòbils i cada vegada en major freqüència d’ús.
  • Síndrome de la vibració fantasma: sentir que el telèfon vibra o imaginar que ho hem escoltat. Resulta ser un símptoma comú entre qui fan servir el mòbil en excés. S’haurà de reduir el temps de l’ús de l’aparell en concret.

Si ens centrem en els ulls en concret tenim varies malalties més , a causa de la llum blava que emeten les pantalles. Aquesta llum, fins i tot pot arribar a provocar despreniments de retina en un futur o en generacions properes.

  • Miopia: malaltia en la qual l’ull no veu amb claredat i visualitza els objectes llunyans d’una manera borrosa o poc clara. Es deu a una curvatura del cristal·lí que fa que les imatges dels objectes es formin una mica abans d’arribar a la retina. Hi han diferents tipus de miopia i pot ser corregida.
  • Hipermetropia: al contrari de la miopia, l’ull no veu amb claredat els objectes propers.
  • Astenopia: esforç ocular. Es manifesta a través de símptomes inespecífics com fatiga, mal en l’ull o al voltant dels ulls, visió borrosa, mal de cap i, ocasionalment, visió doble. Els símptomes solen aparèixer després de la lectura, treball en equip, o altres activitats que involucren la realització de tasques visuals com l’activitat amb les pantalles.


Deixa un comentari